Forum DhammaCitta. Forum Diskusi Buddhis Indonesia

Author Topic: Game Kreatif untuk di Sekolah Minggu  (Read 6750 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline saddhayutto

  • Bukan Tamu
  • *
  • Posts: 1
  • Reputasi: 0
  • Semoga semua mahluk berbahagia
Game Kreatif untuk di Sekolah Minggu
« on: 11 January 2015, 01:36:24 AM »
Namo Buddhaya teman-teman :D salam kenal  ;D

Saya mau berbagi ide game dengan memanfaatkan teknologi yg semakin berkembang sekarang ini.

Utk membuat teka-teki silang (TTS), bisa pakai aplikasi eclipsecrossword, linknya: http://www.eclipsecrossword.com/
Utk game hangman, bisa pakai aplikasi online: http://www.hangman.no/
Utk game cari kata, bisa dibuat online di link: http://tools.atozteacherstuff.com/word-search-maker/wordsearch.php
Game menebalkan kata utk adik2 TK n game TTS juga ada di link: http://tools.atozteacherstuff.com/

Cara bermain bisa disesuaikan.

Kelebihan:
+ bisa digunakan utk materi yang beragam
+ kata atau soal bisa dibuat oleh kita sendiri
+ membuat adik-adik sekolah minggu jadi lebih tertarik utk belajar Dhamma
+ beberapa ada yg printable (bisa dicetak)

Kekurangan:
- link hanya bisa digunakan jika ada pc (personal computer) dan internet :p

ditunggu ide game menarik lainnya!  ;)

Salam cinta kasih  _/\_

Offline xenocross

  • KalyanaMitta
  • *****
  • Posts: 1.185
  • Reputasi: 61
  • Gender: Male
Re: Game Kreatif untuk di Sekolah Minggu
« Reply #1 on: 11 January 2015, 06:53:10 PM »
ada aplikasi yang bisa didonlod dan dijalankan di windows
http://quizboxes.com/

tidak perlu install, asal ada folder bisa jalan. Bisa disimpan di flashdisk dan dijalankan darisitu

Ini permainan quiz, pertanyaannya bisa diedit sendiri. Poin 200 - 1000 disesuaikan dengan tingkat kesulitan
Sangat seru dan cocok untuk permainan group
Satu saat dari pikiran yang dikuasai amarah membakar kebaikan yang telah dikumpulkan selama berkalpa-kalpa.
~ Mahavairocana Sutra

Offline hemayanti

  • KalyanaMitta
  • *****
  • Posts: 4.477
  • Reputasi: 186
  • Gender: Female
  • Appamadena Sampadetha
Re: Game Kreatif untuk di Sekolah Minggu
« Reply #2 on: 14 January 2015, 10:24:00 AM »
ada aplikasi yang bisa didonlod dan dijalankan di windows
http://quizboxes.com/

tidak perlu install, asal ada folder bisa jalan. Bisa disimpan di flashdisk dan dijalankan darisitu

Ini permainan quiz, pertanyaannya bisa diedit sendiri. Poin 200 - 1000 disesuaikan dengan tingkat kesulitan
Sangat seru dan cocok untuk permainan group

:jempol:
saya udah donload om.
tapi maksudnya gak perlu install, asal ada folder bisa jalan?
foldernya dimana om?
pas download itu, yang terdownload namanya "QuiBboxessetup", bener gak om?
atau mungkin maksudnya pas kuisnya udah jadi, bisa dibuka dimana saja tanpa perlu install yah?

tapi untuk pembuatan kuisnya, harus install kan om? hehehe... ;D
« Last Edit: 14 January 2015, 10:31:32 AM by hemayanti »
"Sekarang, para bhikkhu, Aku mengatakan ini sebagai nasihat terakhir-Ku: kehancuran adalah sifat dari segala sesuatu yang terbentuk. Oleh karena itu, berjuanglah dengan penuh kesadaran."

Offline xenocross

  • KalyanaMitta
  • *****
  • Posts: 1.185
  • Reputasi: 61
  • Gender: Male
Re: Game Kreatif untuk di Sekolah Minggu
« Reply #3 on: 14 January 2015, 11:15:20 AM »
iya, run setup, install ke folder

nah dari folder itu bisa dijalankan. Bahkan kalau folder itu di dalam flashdisk

Jadi kalau mau pakai komputer lain tinggal bawa flashdisk itu dan jalankan dari flashdisk
Satu saat dari pikiran yang dikuasai amarah membakar kebaikan yang telah dikumpulkan selama berkalpa-kalpa.
~ Mahavairocana Sutra

Offline hemayanti

  • KalyanaMitta
  • *****
  • Posts: 4.477
  • Reputasi: 186
  • Gender: Female
  • Appamadena Sampadetha
Re: Game Kreatif untuk di Sekolah Minggu
« Reply #4 on: 14 January 2015, 11:40:11 AM »
iya, run setup, install ke folder

nah dari folder itu bisa dijalankan. Bahkan kalau folder itu di dalam flashdisk

Jadi kalau mau pakai komputer lain tinggal bawa flashdisk itu dan jalankan dari flashdisk
oh, begitu yah. om udah coba?
saya udah instal, tapi iconnya langsung muncul di dekstop om.
terus mau coba buat gamenya, tapi kayaknya ribet deh om, udah masukin pertanyaan, terus bingung mau pilih apa lagi. ???
dan akhirnya gak tau bagaimana cara keluar dari gamenya, hehehehhe... ^-^
udah saya pilih2 dan tekan2 semua tombol, tapi gak bisa om. :'(
akhirnya saya restart komputernya om, ini udah 3x restart.  :))
« Last Edit: 14 January 2015, 11:43:54 AM by hemayanti »
"Sekarang, para bhikkhu, Aku mengatakan ini sebagai nasihat terakhir-Ku: kehancuran adalah sifat dari segala sesuatu yang terbentuk. Oleh karena itu, berjuanglah dengan penuh kesadaran."

Offline xenocross

  • KalyanaMitta
  • *****
  • Posts: 1.185
  • Reputasi: 61
  • Gender: Male
Re: Game Kreatif untuk di Sekolah Minggu
« Reply #5 on: 14 January 2015, 06:35:26 PM »
arahkan kursor mouse ke atas...... akan muncul menu...
Satu saat dari pikiran yang dikuasai amarah membakar kebaikan yang telah dikumpulkan selama berkalpa-kalpa.
~ Mahavairocana Sutra

Offline kullatiro

  • Sebelumnya: Daimond
  • KalyanaMitta
  • *****
  • Posts: 6.097
  • Reputasi: 95
  • Gender: Male
  • Ehmm, Selamat mencapai Nibbana
In Kim , the game is called both the Play of the Jewels and the Jewel Game.[2] Kim, a teenager being
trained in secret as a spy, spends a month in Simla , British India at the home of Mr. Lurgan, who
ostensibly runs a jewel shop but in truth is engaged in espionage for the British against the Russians .
Lurgan brings out a copper tray and tosses a handful of jewels onto it; his boy servant explains to Kim: [2]

“ Look on them as long as thou wilt, stranger. Count and, if need be, handle. One look is enough for me. When thou hast counted and handled and art sure that thou canst remember them all, I cover them with this paper, and thou must tell over the tally to Lurgan Sahib. I will write mine. ”

They contest the game many times, sometimes with jewels, sometimes with odd objects, and sometimes with photographs of people. It is considered a vital part of training in observation; Lurgan says: [2] “ [Do] it many times over till it is done perfectly - for it is worth doing. ” In general

This game is commonly played with young children, either preschool or in the first year or two of schooling (age 5 and 6) as it promotes the development of memory and observation skills and can be used for learning new groups of objects, such as shapes or fruits. [3]

In Scouting
In his book Scouting Games Robert Baden-Powell , the founder of Scouting , names the exercise Kim's
Game and describes it as follows: [1]

“ The Scoutmaster should collect on a tray a number of articles - knives, spoons, pencil, pen, stones, book and so on - not more than about fifteen for the first few games, and cover the whole over with a cloth. He then makes the others sit round, where they can see the tray, and uncovers it for one minute. Then each of them must make a list on a piece of paper of all the articles he can remember... The one who remembers most wins the game. ”

Military use

The use of Kim's games in training military personnel is probably widespread but not well documented. The United States Marine Corps ' Scout Sniper Instructor School in Quantico, Virginia, is one establishment that teaches the game as part of its curriculum. Another is Sniper training schools at Camp Lejeune , Camp Pendleton and in Hawaii . [4] It is mentioned in a military glossary with the backronym "Keep In Memory".

http://en.m.wikipedia.org/wiki/Kim's_Game


book kim author Rudyard Kipling
http://en.m.wikipedia.org/wiki/Kim_(novel)
http://en.m.wikipedia.org/wiki/Rudyard_Kipling

Project gutenberg. (download free the e book, legal]

http://www.gutenberg.org/ebooks/2226
« Last Edit: 25 February 2015, 08:08:03 PM by kullatiro »

Offline juanpedro

  • Sahabat Baik
  • ****
  • Posts: 949
  • Reputasi: 48
  • Gender: Male
In Kim , the game is called both the Play of the Jewels and the Jewel Game.[2] Kim, a teenager being
trained in secret as a spy, spends a month in Simla , British India at the home of Mr. Lurgan, who
ostensibly runs a jewel shop but in truth is engaged in espionage for the British against the Russians .
Lurgan brings out a copper tray and tosses a handful of jewels onto it; his boy servant explains to Kim: [2]

“ Look on them as long as thou wilt, stranger. Count and, if need be, handle. One look is enough for me. When thou hast counted and handled and art sure that thou canst remember them all, I cover them with this paper, and thou must tell over the tally to Lurgan Sahib. I will write mine. ”

They contest the game many times, sometimes with jewels, sometimes with odd objects, and sometimes with photographs of people. It is considered a vital part of training in observation; Lurgan says: [2] “ [Do] it many times over till it is done perfectly - for it is worth doing. ” In general

This game is commonly played with young children, either preschool or in the first year or two of schooling (age 5 and 6) as it promotes the development of memory and observation skills and can be used for learning new groups of objects, such as shapes or fruits. [3]

In Scouting
In his book Scouting Games Robert Baden-Powell , the founder of Scouting , names the exercise Kim's
Game and describes it as follows: [1]

“ The Scoutmaster should collect on a tray a number of articles - knives, spoons, pencil, pen, stones, book and so on - not more than about fifteen for the first few games, and cover the whole over with a cloth. He then makes the others sit round, where they can see the tray, and uncovers it for one minute. Then each of them must make a list on a piece of paper of all the articles he can remember... The one who remembers most wins the game. ”

Military use

The use of Kim's games in training military personnel is probably widespread but not well documented. The United States Marine Corps ' Scout Sniper Instructor School in Quantico, Virginia, is one establishment that teaches the game as part of its curriculum. Another is Sniper training schools at Camp Lejeune , Camp Pendleton and in Hawaii . [4] It is mentioned in a military glossary with the backronym "Keep In Memory".

http://en.m.wikipedia.org/wiki/Kim's_Game


book kim author Rudyard Kipling
http://en.m.wikipedia.org/wiki/Kim_(novel)
http://en.m.wikipedia.org/wiki/Rudyard_Kipling

Project gutenberg. (download free the e book, legal]

http://www.gutenberg.org/ebooks/2226
ini mah novel yang gw pake buat skripsi pas zaman bahula :))
patut di baca tuh. soalnya ada bikkhu yang jadi tokoh utamanya :)) :))