Forum DhammaCitta. Forum Diskusi Buddhis Indonesia

Author Topic: ada yg punya game untuk sekolah minggu?????  (Read 6201 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Jayadharo Anton

  • Sebelumnya: Balaviro
  • KalyanaMitta
  • *****
  • Posts: 1.300
  • Reputasi: 19
  • Gender: Male
  • Namatthu Buddhassa
ada yg punya game untuk sekolah minggu?????
« on: 17 November 2010, 11:33:14 AM »
dear all apakah ada yang punya ide tentang game untuk di mainkan oleh anak2 sekolah minggu
agar mereka tidak bosan
"Kesehatan adalah keuntungan yang paling besar,kepuasan adalah kekayaan yang paling berharga,kepercayaan adalah saudara paling baik,nibbana adalah kebahagiaan tertinggi" [DHAMMAPADA:204]

Offline adi lim

  • Sebelumnya: adiharto
  • KalyanaMitta
  • *****
  • Posts: 4.963
  • Reputasi: 108
  • Gender: Male
  • Sabbe Satta Bhavantu Sukhitatta
Re: ada yg punya game untuk sekolah minggu?????
« Reply #1 on: 17 November 2010, 01:51:04 PM »
sekolah minggu program main game, ndak salah nih ? ???
kalau khawatir anak2 bosan ! jangan sekolah minggu dirumah aja main game. ^:)^
tujuan sekolah minggu, lebih fokus ke Dhamma. _/\_

Seringlah PancaKhanda direnungkan sebagai Ini Bukan MILIKKU, Ini Bukan AKU, Ini Bukan DIRIKU, bermanfaat mengurangi keSERAKAHan, mengurangi keSOMBONGan, Semoga dapat menjauhi Pandangan SALAH.

Offline Nevada

  • Sebelumnya: Upasaka
  • KalyanaMitta
  • *****
  • Posts: 6.445
  • Reputasi: 234
Re: ada yg punya game untuk sekolah minggu?????
« Reply #2 on: 18 November 2010, 05:27:26 PM »
[at] Bro Balaviro

Ada jawaban di DhammaCitta Facebook Fan Page untuk hal ini:
Spoiler: ShowHide
Mutia Dewi Ali
Silakan hub saya ya di email mutiadewiali [at] yahoo.com kebetulan sy py koleksi byk.............

Offline kusalaviro

  • Bukan Tamu
  • *
  • Posts: 3
  • Reputasi: 0
  • Gender: Male
  • Semoga semua mahluk berbahagia
Re: ada yg punya game untuk sekolah minggu?????
« Reply #3 on: 22 November 2010, 03:16:23 PM »
kadang kala game untuk sekolah minggu juga diperlukan kok.
yang penting ada makna dari game itu, misalkan ttg kerjasama dan kekompakan.
walau mereka (anak sekolah minggu0 dari segi umur masih kecil tapi beberapa tahun lagi mereka kan yang akan menggantikan generasi kita (remaja atau dewasa) dan bukan tidak mungkin hal-hal yang didapat dari game sekolah minggu bisa memberikan pandangan tentang hidup dalam kebersamaan misalnya.

 _/\_

Offline kullatiro

  • Sebelumnya: Daimond
  • KalyanaMitta
  • *****
  • Posts: 6.097
  • Reputasi: 95
  • Gender: Male
  • Ehmm, Selamat mencapai Nibbana
Re: ada yg punya game untuk sekolah minggu?????
« Reply #4 on: 11 June 2011, 09:18:11 PM »

http://www.amazon.com/Rich-Dad-Cashflow-for-Kids/dp/B0002R5IKS

hihi biar pada pinter mengatur keuangan permainan monoploy modern buat anak anak, dengan mendapat pendidikan keuangan sedini mungkin membuat mereka bisa mengatur keuangan mereka di kemudian hari.
« Last Edit: 11 June 2011, 09:20:00 PM by daimond »

Offline hemayanti

  • KalyanaMitta
  • *****
  • Posts: 4.477
  • Reputasi: 186
  • Gender: Female
  • Appamadena Sampadetha
Re: ada yg punya game untuk sekolah minggu?????
« Reply #5 on: 11 June 2011, 09:38:32 PM »
dear all apakah ada yang punya ide tentang game untuk di mainkan oleh anak2 sekolah minggu
agar mereka tidak bosan
saya ikut menyimak yah..  ;D
oh iya, om balaviro membina sekolah minggu yah?

sekolah minggu program main game, ndak salah nih ? ???
kalau khawatir anak2 bosan ! jangan sekolah minggu dirumah aja main game. ^:)^
tujuan sekolah minggu, lebih fokus ke Dhamma. _/\_
lebih ke game yang ada pesen Dhammanya om, atau belajar sambil bermain..  :)
"Sekarang, para bhikkhu, Aku mengatakan ini sebagai nasihat terakhir-Ku: kehancuran adalah sifat dari segala sesuatu yang terbentuk. Oleh karena itu, berjuanglah dengan penuh kesadaran."

Offline im_alvin

  • Bukan Tamu
  • *
  • Posts: 39
  • Reputasi: 0
  • Semoga semua mahluk berbahagia
Re: ada yg punya game untuk sekolah minggu?????
« Reply #6 on: 30 March 2012, 09:58:38 PM »
sekolah minggu program main game, ndak salah nih ? ???
kalau khawatir anak2 bosan ! jangan sekolah minggu dirumah aja main game. ^:)^
tujuan sekolah minggu, lebih fokus ke Dhamma. _/\_

Game disini bukanlah video games om .
banyak games yang dapat dimainkan dan memiliki arti didalamnya..
perubahan zaman membuat games menjadi menarik dan lebih memudahkan dalam pembelajaran.
dan tentunya dengan begini anak-anak akan lebih mudah mengerti dhamma dan dapat menjalankan dalam kehidupan sehari-hari.
Bad and Good Depend on the Individual Person's Interpretation

Offline hemayanti

  • KalyanaMitta
  • *****
  • Posts: 4.477
  • Reputasi: 186
  • Gender: Female
  • Appamadena Sampadetha
Re: ada yg punya game untuk sekolah minggu?????
« Reply #7 on: 29 June 2012, 09:31:00 PM »
pernah main games meditasi?
hehehe
"Sekarang, para bhikkhu, Aku mengatakan ini sebagai nasihat terakhir-Ku: kehancuran adalah sifat dari segala sesuatu yang terbentuk. Oleh karena itu, berjuanglah dengan penuh kesadaran."

Offline kullatiro

  • Sebelumnya: Daimond
  • KalyanaMitta
  • *****
  • Posts: 6.097
  • Reputasi: 95
  • Gender: Male
  • Ehmm, Selamat mencapai Nibbana
Re: ada yg punya game untuk sekolah minggu?????
« Reply #8 on: 25 February 2015, 09:05:34 PM »

Kim's Game is a game or exercise played by Boy Scouts , Girl Scouts and Girl Guides , and other children's groups. [1] The game develops a person's capacity to observe and remember details. The name is derived from Rudyard Kipling 's 1901 novel Kim , in which the hero, Kim, plays the game during his training as a spy. [2]

In Kim ,
the game is called both the Play of the Jewels and the Jewel Game.[2] Kim, a teenager being trained in secret as a spy, spends a month in Simla , British India at the home of Mr. Lurgan, who ostensibly runs a jewel shop but in truth is engaged in espionage for the British against the Russians. Lurgan brings out a copper tray and tosses a handful of jewels onto it; his boy servant explains to Kim: [2]

“ Look on them as long as thou wilt, stranger. Count and, if need be, handle. One look is enough for me. When thou hast counted and handled and art sure that thou canst remember them all, I cover them with this paper, and thou must tell over the tally to Lurgan Sahib. I will write mine. ”

They contest the game many times, sometimes with jewels, sometimes with odd objects, and sometimes with photographs of people. It is considered a vital part of training in observation; Lurgan says: [2] “ [Do] it many times over till it is done perfectly - for it is worth doing. ” In general

This game is commonly played with young children, either preschool or in the first year or two of schooling (age 5 and 6) as it promotes the development of memory and observation skills and can be used for learning new groups of objects, such as shapes or fruits. [3]

In Scouting
In his book Scouting Games Robert Baden-Powell , the founder of Scouting , names the exercise Kim's Game and describes it as follows: [1]

“ The Scoutmaster should collect on a tray a number of articles - knives, spoons, pencil, pen, stones, book and so on - not more than about fifteen for the first few games, and cover the whole over with a cloth. He then makes the others sit round, where they can see the tray, and uncovers it for one minute. Then each of them must make a list on a piece of paper of all the articles he can remember... The one who remembers most wins the game. ”

Military use

The use of Kim's games in training military personnel is probably widespread but not well documented. The United States Marine Corps ' Scout Sniper Instructor School in Quantico, Virginia, is one establishment that teaches the game as part of its curriculum. Another is Sniper training schools at Camp Lejeune , Camp Pendleton and in Hawaii . [4] It is mentioned in a military glossary with the backronym "Keep In Memory".

http://en.m.wikipedia.org/wiki/Kim's_Game


book kim author Rudyard Kipling
http://en.m.wikipedia.org/wiki/Kim_(novel)
http://en.m.wikipedia.org/wiki/Rudyard_Kipling

Project gutenberg. (download free the e book, legal]
KIM ebook
http://www.gutenberg.org/ebooks/2226
« Last Edit: 25 February 2015, 09:15:46 PM by kullatiro »